recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Gezonde fastfood

Kinderen en fastfood: gevaren en oplossingen

Kinderen zijn in volle groei en ontwikkeling en het lijkt alsof ze nooit stil willen zitten. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze enorm veel energie verslinden. Vergelijk het met een goed brandende haard. Wil je dat de haard blijft branden, dan moet je hem regelmatig van nieuwe houtblokken voorzien. Maar wat geef je je kinderen nu te eten en hoeveel?

Pijnpunten
Onderzoek bij kleuters wees uit dat vele kinderen er geen gezonde eetgewoontes op nahouden.

  • Ongeveer de helft van de kinderen drinkt te weinig melk en water en te veel frisdrank. Frisdrank kan tot overgewicht leiden en verhoogt de kans op tandbederf. Water maakt een groot deel van het lichaam uit. Regelmatig water drinken is heel belangrijk. Men rekent voor kinderen op ongeveer ��n liter per dag. Daarnaast zijn drie tot vier glazen melk geen overbodige luxe.
  • Kinderen eten te weinig graanproducten. Gemiddeld eten kinderen slechts twee sneetjes brood per dag, terwijl vier of vijf sneetjes worden aangeraden. Graanproducten zijn belangrijk voor je kind. Beschuit, volkoren- of bruin brood, ontbijtgranen, rijst of deegwaren zijn de basis van een gezonde voeding. Ongeveer 24 procent eet zelfs nooit ontbijtgranen.
  • Dagelijks groenten en fruit eten blijkt voor kinderen een moeilijke opdracht. 72 procent van de kinderen heeft niet elke dag een stuk groente achter de kiezen en 57 procent niet elke dag een stuk fruit. Als ze dan wel een portie groenten of fruit eten, dan is dit gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Deze leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels zijn nochtans heel essentieel om gezond door het leven te gaan. 
  • Kinderen eten wekelijks te weinig vis en te veel vettige vleesbereidingen. 20 procent van de kinderen eet nooit vis en 60 procent eet niet elke week vis. Dat is een spijtige vaststelling want zelfs de meest vettige vis heeft een lager vetgehalte dan sommige vleesgerechten. Enkele porties vis per week stimuleren zelfs de voorziening van vitamine D bij kleuters.
  • Kleuters en kinderen snoepen te veel en eten te veel fastfood. 70 procent snoept zelfs dagelijks. Koekjes, snoepjes, zoetigheden, desserts, hamburgers met frietjes en pita geven je kinderen energie door de aanwezige vetten en suikers. Maar eigenlijk bevatten zij geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Je kan gerust zeggen dat ze overbodig zijn.


Oplossingen

Gewoontes op tijd afleren

Vanaf de geboorte registreren onze hersenen elk product en elke voedingsstof die de revue passeren. De hersenen maken daarbij een schatting van de voedingswaarde en zenden spontaan een stopsignaal uit als het verzadigingsgevoel is bereikt. De eerste levensjaren leggen de basis voor de eetgewoontes. Begin daarom vroeg met het kweken van een gezond eetritme bij je kind. Het is beter dat zowel ouders als kinderen het gebruik van junkfood al heel vroeg beperken tot een minimum en niet wanneer het kwaad al geschied is.

Groenten leren kennen

Je kind zou elke dag ongezond willen eten. Dat moet je proberen tegengaan. Het is normaal dat je kind sneller een hamburger zal lusten dan een stronk witloof of een meloen, aangezien elk kind een aangeboren voorkeur voor zoet en vet heeft. Probeer daar rekening mee te houden en dwing je kind vooral niet om zaken tegen zijn zin op te eten. Dat zal de afkeer enkel vergroten. Stimuleer je kind om iets nieuws te proeven en zeg dat het proberen op zich al een prestatie is.

Samen koken

In plaats van samen naar het dichtstbijzijnde fastfoodrestaurant te rijden en je kind te gezouten en te vet te laten eten, kan je eens samen proberen te koken. Het is een vaak beproefde methode die de nieuwsgierigheid van je kind voor bepaalde voedingswaren vergroot. Je kind leert bij, werkt zelf aan het gerecht en zal zeker en vast het eindresultaat willen proeven. Daarbij is het heel leuk om te doen, zowel voor jou als voor je kind! Ontdek hier onze gerechtjes!

Wees creatief

Gezonde fastfood kan ook een oplossing zijn. Probeer zo creatief mogelijk te zijn. Geef gekke namen aan je gerechten, compenseer iets vettig met veel groenten of fruit, maar let er wel op dat er voldoende smaak in zit. Een flets slaatje zal je kind niet zo�n aantrekkelijke hap vinden.

Toon goede voorbeeld

Gezonde gewoontes aanleren valt of staat met ��n ding: jouw goede voorbeeld. Het is nutteloos je kind junkfood te verbieden en hem de deugden van groenten en fruit uit te leggen als je zelf nauwelijks gezond eet of drinkt en om de paar dagen met junkfood thuiskomt. Kinderen zoeken voorbeeldfiguren en deze vinden ze in hun directe omgeving. Ouders, grootouders, broers, zussen en vrienden spelen een belangrijke rol in de vorming van hun eetgewoontes. Het ene zeggen en het andere doen is dan ook heel verwarrend voor je kind en op lange termijn kan dat nefaste gevolgen hebben voor hun eetgewoontes.

 

Eet jij gezond? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding