wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huis of woning verkopen

Hoeveel is mijn woning waard?

Een woning verkopen is niet zo eenvoudig als iedereen denkt. Het grootste probleem, is het bepalen van de waarde van je woning. Wie te veel vraagt voor zijn huis, loopt de kans deze niet verkocht te krijgen. Wie te weinig vraagt, mist een goede kans op meerwaarde.

Waardebepaling via immosites
Een prijs voor je woning berekenen, kan je doen via immowebsites of immokantoren in je buurt. Door de prijzen te bekijken, met inachtname van de grootte en de staat van het huis, krijg je een goed beeld van wat anderen voor hun woning vragen. Let hierbij op onderstaande items. Deze kunnen immers de waarde verhogen of net verlagen:

  • Ligging (stad, drukke weg, dicht bij industrie...)
  • Staat van het huis
  • Inrichting en gebruikte materialen
  • Aanwezigheid van een tuin (eventueel met zwembad en/of vijver)
  • onlangs gerealiseerde verbouwingen (vb. een vernieuwd dak is een geruststelling voor de kandidaat koper)
    Indien dit in jouw voordeel is, toon de factuur van de verbouwingen aan potentiŽle kopers. 
  • Kadastraal inkomen: het KI is een weerslag van de waarde van een woning

Schatting van de woning door een architect of landmeter
Een schatting door een erkend architect of landmeter zal een helder beeld geven van de prijs. In tegenstelling tot makelaars of notarissen is het voor hen niet interessant om jouw woning hoger in te schatten dan het effectief waard is. Een makelaar doet dit soms wel omdat hij jouw huis in zijn portefeuille wil krijgen.

Prijsbepaling door een makelaar of notaris
Let op: sommige makelaars of notarissen proberen via een hogere prijsbepaling jouw huis in hun etalage te krijgen. De meeste proberen echter je woning goed te schatten zodat ze niet nodeloos kopers blijven rondleiden door een "overschat" huis. Een vlotte verkoop is sowieso ook belangrijk voor hen.

Tip: combineer bovenstaande werkwijzen om zelf meer informatie te vergaren over de waarde van je huis. Het zal hoogst waarschijnlijk het "duurste" huis zijn dat je ooit verkoopt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur